keskiviikko 31. joulukuuta 2008

MOT-ohjelma-aihe-ehdotus

Ehdotin viime talvena MOT-ohjelman (joka on tosin eräänlainen Ylen versio Karpolla on asiaa -ohjelmasta) aiheeksi "Kaksikielisyyden ylläpitämisestä aiheutuvat kustannukset maassamme". Ohjelmaa ei ainakaan vielä ole esitetty. On luultavaa, että sitä ei edes tulla koskaan tekemäänkään. On kuitenkin hyvä ja suomenkielisten etu, että asia herättää aika ajoin keskustelua. Alla on MOT-ohjelman internet-sivulle jättämäni viesti.

Ohjelma-aihe-ehdotus: kaksikielisyyden ylläpitämisestä aiheutuvat kustannukset maassamme.

Kaikkine kustannuksineen kyse on vuositasolla useamman miljardin euron summasta, jolle olisi varmasti paljon hyödyllisempääkin käyttöä. Suomenkielisen valtaenemmistön mielestä tuo suunnaton summa on täysin hukkaan heitettyä rahaa ja tekee ruotsinkielisistä etuoikeutetun kansanosan, jonka edut valtaenemmistö maksaa.

Yleisradio on RKP:n jälkeen suurin kaksikielisyyden kannattaja ja ylläpitäjä, minkä vuoksi aihe saattaisi olla liian arka käsiteltäväksi Ylen ohjelmassa. Kuten tiedetään, Ylen budjetista menee 16 prosenttia FTS:n pyörittämiseen, vaikka ruotsinkielisiä tv-maksun maksajia lieneekin vain kolmasosa tuosta prosenttiosuudesta.

Jos kuitenkin päättäisitte tehdä aiheesta ohjelman, se voisi sisältää seuraavat osat:

Kaksikielisyyden aiheuttama koko kustannus veronmaksajille, ja mistä osista se muodostuu.

Mitä valtio voisi vaihtoehtoisesti tarjota tuolla summalla kansalaisille, jotta se hyödyttäisi myös suomenkielistä valtaenemmistöä, jota lieneekin noin 95 prosenttia koko kansasta, sen sijaan että se nykyisin hyödyttää vain ruotsinkielistä vähemmistöä.

Kertoa kansalaisille, että missään länsimaista demokratiaa harjoittavassa valtiossa ei ole käytössä vastaavaa samassa mittakaavassa olevaa absurdia tapaa. Kaksi-/monikielisiä valtioita on toki olemassa, mutta niissä kieliryhmien välillä ei ole kovin suuria kokoeroja – eikä missään tapauksessa suomalaista 5/95-suhdetta. Tuollaisia valtioita ovat mm. Sveitsi, Belgia ja Kanadan Quebecin osavaltio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti